Stilul shabby-chic

marți, aprilie 22, 2014 Truta Daniela 5 Comments


Stilul shabby-chic este un stil de amenajare a spațiilor interioare ce se bazează pe folosirea obiectelor de mobilier care fie sunt vechi, fie sunt tratate în așa fel încat să creeze impresia ca sunt vechi si uzate. În același timp, stilul este o reinterpretare modernă a decorului de epoca, la care sunt adaugate elemente scenografice ce creeaza o atmosfera caldă, lejeră, relaxantă, specifică design-ului modern. 
Stilul a apărut în Marea Britanie inspirându-se din tipul de amenajare abordat în marile conace de la țară, unde mobilierul era vechi și uzat, atmosfera rămânând totuși dichisita și elegantă. A fost promovat în anii 80 de artizani, tot atunci primindu-și și numele, ce a fost folosit pentru prima dată în revista „The world of interiors”.

Mobilierul folosit în decorurile shabby-chic este fie un mobilier vechi, pe care se pot observa multe straturi de vopsea suprapuse, fie mobilier nou care a fost transformat în așa fel încât să capete aspect de vechi și uzat. Stilul de mobilier se inspiră din mobilierul Ludovic, mai ales Ludovic al XV-lea (stilul Rococo) dar nu este obligatoriu ca piesele folosite să fie autentice sau să aparțină aceleiași epoci atâta timp cât creeaza impresia de vechi, de folosit. Mobilierul este vopsit în culori deschise, alb, ivoire, crem, bej, dar pe suprafața lui apar urme ale trecerii timpului. Practic patina mobilierului dă nota intregii amenajări.                                       

          În mare parte materialele folosite sunt materiale naturale cum ar fi bumbacul sau lâneturile. În ceea ce privește gama de culori, albul este nelipsit din interioarele shabby-chic, contribuind la crearea unui interior spațios, luminos, lejer. Albul se întâlnește și în alte combinații de culori, foarte des fiind folosite culorile pastel, de pildă albastru ceruleum, nuanțe de roz pastel sau diverse tonuri de bej. Se folosesc foarte mult imprimeurile florale, în special cele cu trandafiri, lâneturi în culorile pământului sau drapaje din bumbac. Ca elemente de decor sunt folosite porțelanurile, sfeșnicele, vazele pictate sau tablouri înrămate în rame cu sculplturi elaborate.

                    Este un stil cald, feminin, romantic, ce invita la relaxare și reverie. Accentele feminine sunt determinate atât de paleta cromatica, de imprimeurile folosite cât și de stilul mobilierului, fiind bine cunoscut faptul că stilul Ludovic este bogat în decorații. Interioarele shabby-chic par desprinse dintr-un decor vechi, dar culorile și imprimeurile folosite precum și luminozitatea caracteristică încăperilor astfel amenajate aduc totul într-o nota actuală, modernă.Câteva exemple de furnizori din Romania de unde puteți achiziționa obiecte de mobilier sau decorațiuni în stilul shabby-chic:

Stilul poate fi folosit atât în amenajarea locuințelor cât și în amenajarea spațiilor publice cum ar fi restaurante, baruri sau cafenele. Iată câteva astfel de locuri de vizitat în Bucuresti:
 • Caffe d’harte (str. Popa Nan, nr. 7) 
 • Bohemia tea house (str. Poiana Narciselor)
 • Caredy Kitchen (bd. Regina Elisabeta, nr. 9)

(Nu dețin drept de autor pentru niciuna din imaginile de mai sus.)

5 comentarii:

 1. V-ar tenta sa mergeti intr-o zi la casa memoriala Ion Minulescu si sa scrieti un articol despre ea?

  Sunt un prieten al Danielei btw :)

  RăspundețiȘtergere
 2. B-dul Dr. Gheorghe Marinescu nr. 19, et. 2, ap. 12, sector 6

  http://www.mlr.ro/ro-case_memoriale-casa_memoriala_ion_minulescu_claudia_millian.html

  RăspundețiȘtergere
 3. Cadouri si decoratiuni interioare. Obiecte decorative pentru casa ta!

  Stickere decorative pentru camera celor mici sau pentru sufrageria ta! Tablouri canvas/panza sau semne metalice de perete pentru cei tineri!

  Pastreaza amintirile vii prin intermediul colajelor/ramelor foto de perete cu Family, You an me, Friends sau Love. Colaje rame foto ieftine cu pana la 10 poze.

  Cadouri vintage replici ale instrumentelor de navigatie folosite de marinari!

  Cadouri pentru ea!

  Toate la cele mai mici preturi pe http://www.myhouseboutique.com

  RăspundețiȘtergere