Amenajarea unei librării într-un viaduct din Paris

vineri, iulie 11, 2014 Truta Daniela 0 Comments

                În sfârşit a venit vremea să ne revanşăm pentru lunga absenţă şi pentru a motiva cât de cât lipsa postărilor am decis să va arătăm ce face un student la arhitectură atunci când pregăteşte un proiect, aşa că vor urma o serie de postări cu câteva dintre proiectele noastre.

                Primul proiect pe care am hotărât să vi-l prezentăm este şi ultimul proiect pe care l-am avut de făcut anul acesta şi anume amenajarea unei librării într-un viaduct din Paris (un viaduct care chiar există, se numeşte Viaduct des Arts). Ştiu, tema pare ciudată la început, de ce ar vrea cineva să amenajeze ceva într-un viaduct? Dar o să vedeţi că spaţiul dat este unul foarte interesant, înălţimea acestuia ne-a permis chiar şi crearea unei subpante. Pe lângă funcţiunea de librărie propriu-zisă am avut de amenajat în acelaşi spaţiu locuri de lectură şi o ceainărie (de tip Cărtureşti). 

librarie
librarie

                Prima idee care mi-a trecut mie prin minte a fost faptul că, fiind vorba de o librărie, cele mai importante sunt cărţile în această amenajare, iar cărţile sunt făcute din lemn, deci din copaci, aşa am ajuns la ideea că ar fi interesant să folosesc motivul copacului. 

                 Prin urmare, piesa principala a proiectului meu sunt chiar stalipii ce susţin subpanta, care încearcă să imite într-un mod foarte esenţializat şi geometrizat siluetele unor copaci. Ei au atât funcţie estetică, cât şi funcţie structurală, la parter au rolul de a susţine subpanta, dar la etaj ei pot fi asemănaţi cu o butaforie, au ca scop doar crearea unei atmosfere în sala de lectură. 

librarie
librarie

librarie
librarie

                    În ceea ce priveşte planul, cele trei spaţii au fiecare o funcţiune bine-stabilită, la parter se află zona de librărie cu rafturi şi partea de ceainărie, iar la etaj este sala de lectură. 

librarie
librarie

             Ca grafică a planului, am ales să folosesc ceva foarte simplu, care să nu concureze cu geometria structurilor de copac, de aceea mobila este simplă, dreapta, aşezată la unghi, ceea ce permite o mai bună vizualizare a volumetriilor, atât din interoir cât şi din exteriorul spaţiului. 

librarie


librarie
librarie
            
            Subpanta urmăreşte şi ea acelaşi unghi şi este mobilată cu fotolii şi măsuţe de la Hugues Chevalier care înglobează şi spaţiu de depozitare pentru cărţi, pe lângă cele două corpuri de bilioteca (tot Hugues Chevalier). În plan, dulapurile fie sunt în formă de „Z”, fie sunt simple, fiind întrerupte de spaţii de trecere, creând un spaţiu ludic, labirintic, care conduce clientul printre rafturile cu cărţi. 

librarielibrarie

librarie
librarie

librarie

                Practic amenajarea mea se bazează pe acest motiv al copacului, ce se regăseşte mai ales în structura subpantei, dar şi în mod mai evident, în folosirea lemnului ca material principal pentru amenajare, totul fiind acompaniat de o structura simplă, curată.

librarie

0 comentarii: