Stilul scandinav

duminică, iulie 27, 2014 Truta Daniela 0 Comments

               Stilul scandinav poate fi cu uşurinţă caracterizat prin două cuvinte: eleganță şi funcţionalism. În România acesta a fost popularizat de brandul IKEA, dar adevărul este că stilul a apărut în anii '50-'60 şi nu s-a manifestat doar în Suedia, ci în toate ţările scandinave (Danemarca, Norvegia şi Finlanda).

              Totul a început atunci când organizatorii unei expoziţii de design au constatat că producţiile de mobilier din aceste ţări împărtăşeau pe lângă preferinţa pentru lemn şi materiale naturale şi alte valori comune ca simplitatea, eleganța şi funcţionalismul. De asemenea, în crezul designerilor scandinavi se regăseşte ideea conform căreia toată lumea ar trebui să-şi permită mobilier frumos şi funcţional, nu doar cei înstăriţi.
Printre cei care au făcut cunoscut designul scandinav la momentul respectiv amintitm pe:

Kaare Klint


Finn Juhl


Hans J. WegnerBruno Mathsson şi evident Arne Jacobsen
                 Pe lângă folosirea lemnului de multe ori nefinisat o altă caracteristică importantă a stilului scandinav este folosirea albului pentru pereţi, tavane, podele şi chiar mobilier.              Nordicii folosesc albul ca o pânză pe care adaugă apoi divserse pete de culoare. Pe lângă culorile pastel, amenajările de acest tip sunt accenuate de detalii negre ce conturează ambientul. În acelaşi scop pot fi folosite şi culori puternice, dar în doze foarte mici.                De asemenea, veţi observa că încăperile în care predomină acest stil sunt inundate de lumina naturală, chiar de multe ori ferestrele nu au niciun fel de storuri sau perdele. Mobilierul folosit este în primul rând funcţional, simplu, în care se observă atenţia la detalii, conferindui în acelaşi timp un design frumos şi interesant. 
            În acest tip de amenajări se pot întâlni şi materiale precum pielea, plasticul, metalul, dar mai ales materiale naturale: diverse țesături sau piatră naturală.              Pe scurt, încăperile astfel amenajate sunt spaţii aerisite, cu puţină mobilă, luminoase, simple, foarte funcţionale dar elegante în acelaşi timp şi pline de detalii şi decoraţiuni care le umplu de farmec. Este un stil uşor de amenajat care oferă efecte vizuale maxime şi care se potriveşte foarte bine în spaţii mici, de aceea a dăinuit în timp.Firme de mobilier scandinav:


și pentru inspirație NordicTales.


(Imagini via www.bufnitalaceai.wordpress.com, nu detin drept de autor pentru niciuna din imaginile de mai sus)

0 comentarii: