Lectură pe curb - amenajarea unei librării

miercuri, septembrie 17, 2014 Alexandra Patrascu 0 Comments

Pentru ultimul proiect de mână ni s-a propus amenajare unui spațiu liber cu funcțiunea de librărie  cu ceainărie într-un viaduct aflat în Paris. Acest viaduct chiar există, se numește Viaduct des Arts și în prezent are funcțiunea de promenadă verde. La început ideea unei librării într-un viaduct mi s-a părut un concept puțin ciudat, dar spațiul oferit ne-a permis o libertate foarte mare în amenajare datorită înălțimii sale considerabile și a ferestrelor largi.Încă de la început mi s-a părut că o abordare clasică ar fi o nedreptate față de spațiul dat. Cărțile au această putere de a ne transpune într-o altă lume și exact asta am urmărit și eu. Bibliotecile curbe de la un capăt la altul al încăperilor creează un spațiu cursiv, spectaculos, cu un aer ludic. Aceeași cursivitate este data și de diferență de nivel dintre corpurile ce alcătuiesc aceste biblioteci.

Perspective din interiorul librariei
Tehnica: colaj În unele locuri bibliotecile au goluri sub forma unor uși ce reprezintă spații de trecere către mesele de lectură. Pe acestea le-am poziționat spre latură concava a bibliotecilor pentru a crea o senzație de intimitate și confort. Aceleași linii curbe se regăsesc și la piesele de mobilier alese, care sunt de la firma Carpanelli.

  Piesele de mobilier folosite in amenajare de la Carpanelli

În ceea ce privește planul, la parter se alfa zona de librărie cu rafturi, în cadrul căreia este integrată zonă de lectură, iar la etaj este ceainăria.
Accesul către etaj se face cu ajutorul scării elicoidale care completează întregul spațiu. Am mobilat subpanta cu același mese și scaune de la parter, adăugând canapele și fotolii. Dar ceainăria nu putea fi lipsită de cărți, așa că am inclus și câteva corpuri de bibliotecă.

Plan parter (sus) si plan etaj (jos)
Tehnica: tus negru si marker


Fatade viaduct (sus si jos stanga)si ectiune viaduct (jos dreapta)
Tehnica: colaj

Sectiune prin viaduct
Tehnica: colaj

Pentru iluminare am ales să creez o structură metalică care, în centru, are formă unui cerc,`pe care am așezat spoturi. Astfel tot spațiul poate fi luminat eficient.   ``  

Planuri plafon
Tehnica: tus

În ceea ce privește materialele, ce poate fi mai potrivit pentru o librărie decât lemnul? Cărțile sunt făcute din lemn, deci din copaci, iar lemnul se potrivește perfect cu pereții din cărămidă ai viaductului.

 Scara elicoidala folosita in proiect 

 Spatii cu volumetrii asemanatoare

Trebuie să menționez că structură viaductului nu a putut fi modificată iar materialele deja existențe nu au putut fi înlocuite. Acestea sunt câteva poze cu viaductul:


 Macheta viaduct  Macheta corpurilor de biblioteca 


0 comentarii: