Modernul întâlnește clasicul într-un showroom de mobilă

sâmbătă, septembrie 06, 2014 Truta Daniela 1 Comments


Pentru marea majoritate a oamenilor cuvântul showroom înseamnă locuri ca Ikea sau Mobexpert şi trebuie să recunosc că până să am de făcut acest proiect şi eu mă gândeam la acelși tip de spaţii. Ei bine am învăţat că un showroom poate însemna mult mai mult, poate fi un spaţiu ludic, ce se află la graniţa cu o instalaţie de artă, ce te poartă pe un traseu bine gândit punând în valoare piesele de mobilier respective.


Am avut de amenajat un astfel de showroom de mobilă într-o hală fără geamnuri, nu foarte mare (aproximativ 200 de metri pătraţi), iar partea interesantă a proiectului a fost faptul că în acest showroom trebuie să se găsească atât piese de mobilier modern cât şi piese clasice care să formeze livinguri, dormitoare si camere de tineret.
Eu am pornit de la o idee în care voiam să separ cele două tipuri de mobilier printr-un fel de perdele din frânghie pentru a crea un traseu și un fel de trasnparență  în tot spațiul, dar după îndelungi căutări am ajuns să aleg un tip de perdele metalice, făcute din mici bile întinse pe o sfoară. 


Am decis că voi folsi aceste perdele pentru a placa nişte structuri metalice sub formă de cub, făcute din bare de alamă ce vor servi drept postament pentru mobila clasică. Aceste structri au 4 pe 4 metri deci 16 metri pătraţi, practic recreează suprafaţa unei camere, de aceea am ales să amplasez trei cuburi, în fiecare fiind amenajată una dintre camerele necesare.


Practic conceptul meu se rezumă la faptul că am vrut că creez ca nişte cutii de bijuterie la scară foarte mare care să pună în evidenţă eleganta mobilei clasice. Am ales să expun în showroom ca mobilă clasică mobilă Ludovic aurie, spre exemplu am ales colecţii de la firma franţuzească Taillardat, iar ca mobilă modernă am ales să expun ceva neutru, care să nu concureze ca stil sau cromatică cu mobila clasică de aceea am ales mobilă de la firma Bo Concept despre care am mai vorbit aici și aici
Dacă mobila Ludovic am ales să o expun în cele trei cuburi placate cu perdele metalice, mobila modernă am ales să o amplasez pe marginea pereţilor, de jur împrejurul spaţiului. 
De asemenea trebuie să menţionez că amplasarea cuburilor pe care am ales-o eu nu este statică, ele pot fi mutate şi spaţiul poate fi transformat. Eu am încercat să aleg un traseu care să te poarte firesc prin toate zonele showroomului, la intrare se află zonele de living, apoi camerele de tineret şi la urmă dormitoarele. Am ales să amplasez camerele pe zone, pentru a putea vedea în paralel atât mobila modernă cât şi cea clasică (astfel clientul poate să facă o comparaţie) . 

Varainte de amplasare a cuburilor

Trebuie să adaug că cele trei cuburi se diferenţiază de restul spaţiului atât prin contrastul barelor de alamă folosite cât şi prin faptul că pardoseala lor este colorată diferit faţă de restul pardoselii din showroom, fiind de un negru lucios. 
Ca gamă cromatică am folosit combinaţia negru-auriu pentru cuburi, în restul showroomului perdominand culoarea gri, pe pereţi şi pardoseală. Trebuie să recunosc că această paletă cromatică nu îmi este caracteristică, dar spaţiul m-a inspirat să aleg ceva total diferit de ce aş fi ales în mod normal, ceva mult mai îndrăzneţ. Odată cu acest proiect am reuşit să înţeleg că deşi la noi în ţară auriul este asociat cu kitschul şi prostul gust, folosit în cantităţi şi în contextul potrivit poate crea combinaţii extrem de elengante, mai ales cand este asociat cu negrul sau griul.
Un comentariu:

  1. Buna,
    Imi place foarte mult ideea perdelelor metalice, doar ca nu le gasesc in magazine. Imi puteti recomanda un furnizor?
    Va multumesc,
    Oana

    RăspundețiȘtergere