Doza de design #7 - Cum construim eco

sâmbătă, octombrie 11, 2014 Truta Daniela 0 Comments

În ultimul timp suntem bombardaţi cu termeni precum eco, bio, organic, verde, sustenabil şi aşa mai departe, termeni care nu ştim exact la ce se referă sau daca e o diferenţa între ei, dar totuşi îi folosim în mod curent. Poate că unii dintre voi au ajuns nici să nu îi mai ia în serios din cauza folosirii lor exagerate. Cu toate acestea, în arhitectură sustenabilitatea este ceva  serios şi din păcate prea puţini ştiu la ce se referă şi ce impact ar avea schimbări de tipul acesta în viaţa noastră de zi cu zi.
 
Că planeta este extrem de poluată şi că sursele de energie neregnerabilă o să ajungă la un sfârşit o ştim cu toţii. Ne rămâne să aflăm ce trebuie făcut în privinţa asta pentru ca acţiunile şi deciziile noastre de azi să nu afecteze oportunităţile generaţiilor de mâine. Iar arhitectură poate face chiar foarte multe în această privinţă prin reducerea impactului negativ al clădirilor asupra mediului.
Sincer, înainte să mă documentez eu credeam că sustenabilitatea în arhitectură se învârte undeva în jurul panourilor solare. De fapt, ariile de aplicabilitate a sustenabilităţii sunt mult mai multe: eficiența energetică sau termică a clădirii, materialele de construcţie folosite, orientarea clădirii pe teren şi reducerea deşeurilor. 

În continurare o să va prezint câteva clădiri, proiecte româneşti, ce produc mai mult decât consumă.
O să încep cu participantele la Solar Decathlon, cea mai prestigioasă competiţie de tehnologii solare din lume adresata universităților.

În anul 2012 România a avut mare suuces la această competiţie cu proiectul "Prispa".
Această casă este inspirată din arhitectura tradiţională românească dar nu întâmplător. Prispa are numeroase avantaje: vara protejează de efectul de seră în timp ce iarna captează razele soarelui, absolut toate spaţiile locuibile sunt iluminate natural, iar unghiul acoperişului captează perfect razele soarelui prin panourile solare.Casa are o serie întreagă de sisteme cum ar fi ferestrele cu triplu vitraj tratate cu Low-E ce evita efectul de seră, geam tratat cu folie metalică, obloane glisante de lemn, panouri solare, etc.În acest an România participa din nou la Solar Decathlon cu proiectul EFdeN despre care puteți afla mai multe aici. 


De data aceasta conceptul principal este legat de integrarea unui spaţiu verde ce devine punct central al casei. Acest spaţiu verde este o seră mutifunctională ce acţionează ca un buffer termic. În acelaşi timp introduce conceptul de "urban farming", sera putându-se transforma într-o ocupaţie pentru toată familia.La fel ca la proiectul anterior, şi aici s-a ţinut cont de o serie întreagă de transformări: materiale folosite sunt reciclabile sau reciclate, sunt folosite panouri radiante, panouri solare, apa este reutilizată (şi întrebuinţată ulterior la spălatul rufelor, irigaţii, etc) iar iluminatul se face prin fibră optică + tehnologie LED. 


O altă construcţie interesantă proiectată de români este Soleta 0 Energy One, ce este o construcție din lemn lamelar încleiat. 93% din materialele folosite sunt materiale naturale locale, acoperişul este priectat în aşa fel încât să ajungă până pe sol, creând o termoizolatie puternică. Ce am găsit interesant la această construcţie este faptul că energia termică se poate obţine suplimentar de la sobele cu lemne ce evident nu poluează. 


Ultimul exemplu este o casă foarte pitorească, Casa verde din cob, gândită de doamna arhitect Ileana Mavrodin. Este o casă din cob din Banat ce a fost desemnată de un site de specialitate drept una dintre cele mai frumoase case de cob din lume.


Cobul este un fel de paiantă, se obţine din nisp lutos amestecat cu apă, paie şi nisip deci este clar eco cum sunt de altfel toate materialele folosite în construcţia casei. Mi s-a părut un exemplu relevant pentru a ne aminti că aceste materiale eco nu sunt atât de departe de noi şi că au fost folosite din cele mai vechi timpuri. 


Important de reţinut este faptul că o casă a ajuns să poată produce mai mult decât consumă, întrebarea este cât va mai dura până vom începe să locuim în astfel de case. Ele sunt deja de mult timp pe piață...


Nu detin drept de autor pentru niciuna dintre imaginile de mai sus. 

0 comentarii: