Doza de design #8 - Verdele smarald

duminică, octombrie 19, 2014 Truta Daniela 0 Comments


De două săptămâni de când lucrez la noul proiect de amenajare a unui pavilion cu tema "Future Energy" am început să văd totul în culoarea verde, la propriu aşa că astăzi m-am hotărât să va prezint câteva amenajări în care s-a folosit nuanţa mea preferată de verde: verdele smarald. Am observat că multă lume devine confuză atunci când li se propune să folosească verdele în amenajări interioare şi de multe ori aleg o nuanţă nepotrivită, ignorând în orice caz nuanţele de verde închis.

                                  În general verdele este culoarea naturii. Simbolizează fertilitatea, armonia, echilibrul şi prospeţimea. Are o corespondenţă puternic emoţională cu noţiunea de siguranţă. Verdele închis este asociat cu partea materială, cu banii. Foarte important de reţinut este faptul că verdele este cea mai relaxantă culoare pentru ochiul uman. În mai multe religii, verdele este culoarea asociată cu învierea şi regenerarea. 
                                                   


 După cum spuneam, verdele este o culoare deosebit de relaxantă. În cantităţi mici se potriveşte oricărui spaţiu, pe suprafeţe mai mari este indicată pentru camerele de odihnă şi studiu, în funcţie de ton şi nuanţă, această culoare va inspiră în dormitor o atmosfera de linişte şi pace, bună atât pentru somn cât şi pentru activităţi intelectuale.
 Revenind la verdele smarald, probabil că va gândiţi că fiind o culoare atât de puternică nu poate fi folosită decât în cantităţi mici, ca accent. Cu toate acestea, în anumite contexte, pentru un plus de somptuozitate verdele smarald poate să îmbrace chiar integral pereţii unei camere:


aşa cum ne învaţă arhitectura marocană:                                                   


Dacă nu sunteţi atât de îndrăzneţi, sau nu aveţi spaţii atât de mari care să arate bine într-o culoare închisă puteţi folosi verdele smarald ca accent, fie sub formă de decoraţiuni fie piese de mobilier de culoarea smaraldului. Acestea arată bine pe un fundal alb, crem sau gri. Pentru un plus de culoare, lângă verdele smarald foarte bine arată auriul, care totuşi trebuie folosit în cantităţi foarte mici.
 Pentru o atmosfera exotica, puteţi pune laolaltă verde smarald şi nuanţe de albastru:


Deşi este o culoare elegantă şi duce cu gândul la interioare cu un aer clasic, în mod surprinzător culoarea smaraldului arată foarte bine şi în context contemporan.


Este adevărat, verdele smarald este o culoare neobişnuită, cu multă personalitate şi probabil nu e prima nuanţă care îţi vine în minte când te gândeşti la casa visurilor tale, dar trebuie ştiut faptul că această culoare denotă multă elegantă, rafinament şi poate transforma un interior banal în ceva cu adevărat spectaculos fără să încarce sau să obosească privirea. Cert este faptul că un interior în care tronează verdele smalard nu are cum sa treacă neobservat.Nu detin drept de autor pentru niciuna dintre imaginile de mai sus.
Imagini via www.pinterest.com

0 comentarii: