The Unbutton Collection by Cristina Bulat

luni, octombrie 27, 2014 Alexandra Patrascu 0 Comments

Am văzut pentru prima dată colecția Cristinei Bulat în cadrul Concursului Național de design de mobilier organizat de APMR la Bife-Sim 2014. Tema propusă anul acesta a fost "Mic mobilier pentru habitat” iar câștigătoarea locului I este chiar Cristina cu The Unbutton Collection, al cărui design jucăuș și simpatic ne-a plăcut foarte mult !
Bineînțeles, am vrut să aflăm cât mai multe despre această colecție interesantă cât și despre autoarea ei, care, ca și noi, este la Facultatea de Arhitectură de Interior, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu". ÎI mulțumim mult Cristinei că și-a răpit din timp sa ne răspundă la câteva întrebări, cu toate că este în anul V, an terminal.


  
Ce te-a determinat să dai la Arhitectură? Ai vrut de la bun început sau ai oscilat între mai multe variante?  
Auzisem despre Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul UAUIM când eram în ultimul an de liceu dar eram foarte sceptică față de șansele mele de a fi admisă. Când am avut în față lista cu locurile alocate pentru studenții basarabeni la Universitățile din România, inițial m-am lăsat oarecum furată de universitățile care erau situate în orașe mai mici și ofereau mai multe locuri, crezând că voi avea șanse mai mari de a fi admisă. Am oscilat între farmaceutică, drept și limbi străine dar în cele din urmă, am decis să risc și să bifez doar arhitectura, cu speranța că voi fi admisă la Ion Mincu și că voi reuși să fac un transfer la Arhitectură de Interior. 
   
În legătură cu The Unbutton Collection, de la ce idee ai pornit când ai realizat colecția? Ce te-a inspirat? 
Ideea acestor corpuri de mobilier a venit dintr-o data iar când am realizat primele randari, imaginea de ansamblu m-a dus cu gândul la curentul Pin-Up și stilul retro și așa s-a conturat povestea acestor piese. 
   


Felicitări pentru câștigarea locului I la concursul de design de mobilier. Ai confecționat piesele pentru a participa la concursul organizat de APMR sau aceasta a fost doar o urmare? 
Am avut norocul să-mi vina o idee bună exact la momentul potrivit, când a fost lansat concursul. Am avut și anul trecut o tentativă de a participă dar nu am reușit să îmi finalizez proiectul deoarece încă nu știam să proiectez prea bine pe calculator. Așa că, în acest an, am hotărât să mă revanșez și am plătit două taxe de înscriere, fiind ferm convinsă că o să-mi vina mie două idei de corpuri de mobilier care într-adevăr, nu s-au lăsat așteptate prea mult. Din păcate nu am reușit să finalizez decât prototipul pentru colecția Unbutton.

Imagine trimisă de Cristina cu primele randări, înainte sa pună sticla în spatele elementului în forma de guler
   
Cu cine te-ai consultat? Au fost profesori de la noi de la facultate? 
În principiu mi-am bătut la cap câțiva prieteni și colegi de facultate că să își dea cu părerea despre felul în care arăta mobila. Am primit o sugestie genială de la o colegă de a înlocui lemnul din spatele elementului în formă de guler cu un material transparent iar diferență a fost pe măsură.
   
Din ce materiale sunt realizate piesele și prin ce procedee tehnice? 
Elementul curbat în formă de guler, cu rol de mâner pentru primele sertare este realizat din tablă de oţel de 2 mm, tăiată la plasmă şi curbată prin roluire. Pe partea exterioară a acestuia s-a aplicat prin lipire furnirul de tei. Restul feţelor sertarelor sunt executate din lemn masiv furniruit cu furnir de tei. Cadrul exterior al noptierelor a fost realizat din coaste din lemn şi MDF cu o grosime de 3 cm, tăiate la CNC şi lipite între ele.
În cazul comodei, am parcurs aceeaşi metodă doar că am utilizat numai coaste din lemn masiv deoarece, din cauza deschiderii prea largi care implică şi o greutate considerabil mai mare, nu s-a putut continua cu MDF-ul.
Unde au fost realizate piesele?
Am apelat la Domnul Ovidiu Popan de la VertigoMetal Design pentru realizarea elementelor în formă de guler. Domnul m-a pus în legătură cu arhitectul Cornescu Ion, care s-a ocupat de manufacturarea corpurilor de mobilier propriu zise. A fost o colaborare foarte frumoasă în care toată lumea era la fel de cointeresată că și mine ca piesele să iasă cât mai bine. 
   
Colecția e foarte simpatică și nu am văzut ceva asemănător, îmi imaginez că lumea este interesată. Ți-ar plăcea să faci o altă colecția pe viitor? Sau să o extinzi pe aceasta? 
Mi s-a sugerat să creez un pat potrivit pentru noptierele respective și cred că nu este o idee rea. Piesele sunt destul de pretențioase iar patul ar trebui să fie un element neutru dar să facă parte din aceeași gamă pentru o imagine de ansamblu echilibrată. În viitorul apropiat urmează să lansez piesă de mobilier despre care ziceam mai sus că nu am reușit să o finalizez pentru târg. De asemenea, mai lucrez la alte câteva piese de mobilier și corpuri de iluminat însă procesul de manufacturare al acestora este unul destul de complicat și cel mai probabil că va mai dura până se vor materializa primele prototipuri. Ai făcut alte obiecte de mobilier, iluminat sau decorațiuni în anii trecuți? 
În primul an de facultate am avut un proiect la care trebuia să facem o lampă. În anul 2 am avut de confecționat niște obiecte de mobilier și corpuri de iluminat din materiale reciclabile. Acum dacă stau să-mi revizuiesc lucrările, nu pot să spun că excelam la capitolul design de produs.
  
Pe ce domeniu ai vrea să te axezi după ce termini? Proiectare, amenajări interioare, design de mobilier? 
Mi-ar plăcea foarte mult să fac amenajări interioare și să continui cu designul de mobilier. 
   
Te-ai gândit să studiezi sau să profesezi în străinătate? 
Mi-aș dori să mai fac un master în străinătate dar cred că este prioritar întâi să capăt ceva experiență de muncă deoarece în meseria noastră asta valorează cel mai mult.

Ce arhitecți și designeri te inspiră în general? 
Sunt foarte mulți designeri și arhitecți a căror muncă mă inspiră dar dacă ar fi să dau câteva nume: Charles și Ray Eames, Achile Castiglioni, Nendo, Luca Nichetto, Philip Stark, Benjamin Hubert, Patricia Urquiola etc. 
   
Povestește-mi despre hobby-urile tale. 
Facultatea și proiectele mă țin mereu ocupată dar încerc să îmi fac timp pentru sport și lecturi. Îmi place să călătoresc și să vizitez locuri noi. Cred că este cel mai frumos lucru pe care poți să îl faci la această vârstă care te dezvoltă foarte mult din punct de vedere cultural. Mi s-a întâmplat în repetate rânduri să-mi vina inspirația după ce m-am întors din vreo călătorie sau am vizitat o expoziție. 


Îi mulțumim Cristinei încă o dată pentru timpul acordat. După cum ați văzut din interviu volumul de muncă depus pentru realizarea unei colecții de mobilier este enorm, dar rezultatul este unul pe măsură. Colecția este unică iar piesele de mobilier pot constitui un statement pentru o amenajare interioară. The Unbutton Collection poate aduce în orice spațiu plăcerea de zi cu zi a formelor jucăușe, simple și grafice.

Pentru mai multe informații o puteți contacta pe Cristina la adresa de mail: cristinabulat_design@yahoo.com sau pe pagina de facebook.

0 comentarii: