Doza de design #9 - Eileen Gray

joi, noiembrie 20, 2014 Alexandra Patrascu 0 Comments


"The future projects light, the past only shadows."


Eileen Gray 


Ce te inspiră? Nu îmi este posibil să cuprind răspunsul la aceasta întrebare într-o singură postare. Sunt foarte multe lucruri care mă inspiră, iar printre ele se număra și Eileen Gray, una dintre cele mai influente femei din domeniul designului de mobilier și al arhitecturii de la începutul secolului XX. 
  

Arhitect și designer irlandez, Eileen Gray a fost unul dintre pionierii mișcării moderniste. Este considerată unul dintre cei mai importanți și inovativi designeri de mobilier ai începutului secolului XX. 

Într-o perioadă în care majoritatea femeilor alegeau țesătoria, legatul cărților sau giuvaergerie ca meserie, Eileen Gray a fost una dintre primele femei care a studiat pictură la Slade School of Fine Art. Pasionată de tehnica tradițională a lacului, se mută la Paris pentru a studia acesta artă cu un maestru japonez numit Sugawara. Aplică această tehnica la finisajul unor piese de mobilier.


 Scaunul Dragon - lemn lăcuit și piele

Mai târziu, preocupată și de alte materiale precum oțelul, celuloidul, sticla sau aluminiul, creează unele dintre cele mai revoluționare piese de mobilier. 

Masa "E-1027" - sticlă și metal. Calitatea estetica este dată de forma asimetrică a mesei. Denumirea neobișnuită a piesei de mobilier rezultă defapt prin combinarea numelui artistei și cel al partenerului său Jean Badovici - E de la Eileen, 10 pentru Jean (J este a 10-a literă din alfabet), 2 pentru B(adovici) si 7 pentru G(ray).Fotoliul "Transat" construit din bare de lemn îmbinate cu tije și articulații metalice, amintește de fotoliile pliabile de pe puntea transatlanticelor, de unde provine și numele sau.

Muncă ei este de o claritate remarcabilă, reprezintă fuziunea dintre confort și funcțiune. Piesele de mobilier constituie soluții elegante a problemelor de zi cu zi ale omului obișnuit. Gray a reușit să creeze o serie de piese atemporale care pot fi integrate cu ușurință într-o amenajare interioară contemporană.


Eileen Gray - Fotoliul  "Bibendum", piele si cadru de metal. 


Eileen Gray - Black Brick Screen Eileen Gray, © Centre Pompidou 2013.

Opera lui Gray rămane una greu de etichetat. Cu toate ca se regăsesc tendințele,experimentele și dilemele anilor 20' si 30' ai secolului trecut, creațiile ei rămân independente.


Nu dețin drept de autor pentru imaginile de mai sus.

0 comentarii: