Pavilionul României la expoziția despre energia viitorului

luni, noiembrie 17, 2014 Truta Daniela 0 Comments


Expoziţiile mondiale de arhitectură datează încă din secolul al XIX-lea şi sunt un important reper pentru acest domeniu, multe dintre exponate intrând în istorie. Având o tema generică largă, sau dimpotrivă una foarte specializată, aceste expoziţii constituie un prilej pentru naţiunile participante să-şi prezinte valori culturale, realizări ştiinţifice, elemente de brand de ţară, toate în contextul temei expoziţiei. Următoarea expoziţie de acest fel va avea loc în 2017 în Astana, Kazakhstan şi are ca temă "Future energy" (energia viitorului), o temă de mare interes în momentul de faţă. Prin urmare, pavilionul României la Astana 2017 ar trebui să amintească de specificul țării fără să neglijeze tema expoziţiei.

În propunerea mea de proiect, am pornit de la ideea că soarele este indiscutabil principala sursă de energie pe pământ fără de care viaţa nu ar putea exista. De altfel, dacă analizăm mai în profunzime, la inceputul universului energia s-a materializat sub formă de stele. Prin urmare, soarele mi s-a părut unul dintre cele mai puternice simboluri pentru energie.


În continuare, m-am documentat despre simbolistica soarelui în cultura şi tradiţia română şi am descoperit că, după simboul crucii, rozeta, simbolul soarelui este cel mai folosit simbol în arhitectura tradiţională românească, mai ales în cea maramureşeană. Grafic, simbolul rozetei apare atat ca fiind static cat si dinamic, sub forma de spirala. Eu am ales sa ma inspir din viarianta dinamica a rozetei prin urmare în pavilionul meu am interpretat în cheie modernă această formă ce conţine un alt simbol foarte puternic, ce face trimitere la infinit, spirala






Pentru a exploata toată suprafaţa pe care trebuie să se întinda paviilionul Romaniei de 50 x 20 de mentri, am preluat una dintre aceste "petale" ale rozetei pe care am multiplicat-o creând un traseu ce conduce vizitatorii către dominanta compoziţiei, pavilionul în sine.







După ce am creat acest traseu am simţit nevoia să echilibrez într-un fel compoziţia, astfel am ajuns să poziţionez zona de conferinţe şi de bar în afara pavilionului, de o parte şi de alta a traseului.



Imaginile de referinta in conceperea mobilierului

În ceea ce priveşte expunerea din interiorul pavilionului am folosit o idee ce mizează pe emoţionarea privitorului. Am decis ca în interiorul pavilionului să creez o atmosferă puternică folosindu-mă de culoarea negru, întrucât proiecţiile mele vorbesc despre efectul negativ al poluării prin obținierea de energie în momentul de faţă. Imaginii ale poluarii sunt proiectate pe panori ce urmaresc forma pavilionului.



Nu am ales întâmplător numărul de 5 "petale' ale rozetei, fiecare corespunde unui anumit tip de energie, organizate de la cel mai poluant către cel mai puţin poluant: energie nucleara, energie obţinută din combustibilii fosili, energia obţinută din hidrocentrale, energia eoliană şi cea obţinută cu ajutorul panourilor solare. 

 Practic vizitatorii pavilionului sunt obligaţi să constinetizeze că în momentul de faţă energia nu este obţinută într-un mod eficient, iar după ce parcurg acest traseu care spune "aşa nu" ajung în centrul spiralei unde îi aşteaptă un spaţiu complementar. 




Este vorba de un spaţiu feeric ce aminteşte de natură şi de faptul că toate răspunsurile se găsesc acolo, că ar trebui să ne întoarcem către natură pentru obţinerea de energie, asta însemnând în opinia mea "Future Energy". Am esenţializat această imagine a naturii printr-o instalaţie copac, plină de lumină, in contrast cu intunericul din interiorul pavilionului in sine. 


Practic pavilionul meu vorbeşte despre energie atât prin forma stilizată a rozetei ce face trimitere la simbolul soarelui cât şi prin experienţa pe care o are privitorul în interior, ridicând un mesaj foarte puternic în problemele zilelor noastre: toate răspunsurile sunt în natură, trebuie doar să ştim unde să căutăm.



0 comentarii: